ZAPISNIK Radni sastanak u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske komore socijalnih radnika, Hrvatske udruge socijalnih radnika i Sindikata zaposlenih u sustavu socijalne skrbi na temu nedostatnih kapaciteta smješt

Back to top

U ponedjeljak 20. veljače 2023. godine u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održan je sastanak s predstavnicima HKSR, HUSR i Sindikata zaposlenih u djelatnosti  socijalne skrbi Hrvatske.

Na sastanku su sudjelovali ministar Marin Piletić, državna tajnica Margareta Mađerić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad Tatjana Katkić Stanić, načelnica samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor Josipa Crnoja-Bartolić, privremena ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof,  predsjednik HKSR Antun Ilijaš, predsjednica HUSR-a Štefica Karačić, predsjednica Sindikata zaposlenih u djelatnosti  socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Dimić i podpredsjednik Mato Zovkić  radi reakcije stručnjaka zaposlenih u Hrvatskom zavodu za socijalni rad i probleme u svakodnevnoj praksi pri osiguravanju potrebnih kapaciteta smještaja/organiziranog stanovanja za djecu koju je zbog sigurnosnih i/ili razvojnih rizika potrebno izdvojiti iz obitelji.

Istaknuta problematika od strane područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad i predstavnika sindikata, strukovne komore i udruge:

 

1.     Unatoč  širenju usluga u zajednici radi smanjenja rizika u obitelji i prevencija institucionalizacije djece, potrebe za smještajem djece se nisu smanjile.

 

2.     U tijeku sudskog postupka, a prije donošenja rješenja, područni ured HZSR mora predložiti sudu kome će se dijete povjeriti na skrb i taj pružatelj usluge treba osigurati to mjesto do donošenja rješenja suda.

 

3.     Različita postupanja ustanova u pogledu ne/primitka djece na smještaj.

 

4.     Nedostatna i otežana međuresorna suradnja u zaštiti djece, najčešće sa sustavom zdravstva 

Radi rješavanja teškoća u području zaštite dobrobiti djece u riziku i razvoja  usluga za djecu, mlade i obitelj dogovoreno je:

 

1.     Ponovno poslati uputu pružateljima usluga za djecu radi osiguranja kapaciteta za žurni smještaj djece

   rok: odmah

 

2.     Pokrenuti procese kojima će se osigurati dodatni kapaciteti za žurni smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku.

            rok: odmah/kontinuirano

·       Pokrenuti procese otvaranja novih stambenih zajednica

rok: odmah/kontinuirano praćenje

 

3.     Promjene statuta i širenje djelatnosti domova/centara za pružanje usluga u zajednici radi osiguranja dodatnih kapaciteta

rok: odmah

4.       Nastavak rada Povjerenstva za praćenje i analizu djece na smještaju

rok: kontinuirano

5.     Prikupljanje podataka i analiza djece na smještaju/organiziranom stanovanju dužem od tri godine u skladu s najboljim interesom svakog pojedinog djeteta

  rok: odmah/kontinuirano

6.     Nastavak praćenja i analize  udomiteljstva za djecu

rok: kontinuirano

7.     Pružanje stručne podrške i  jačanje suradnje između HZSR i područnih ureda i pružatelja usluga uz individualizirani pristup za svako dijete.

rok: odmah/kontinuirano

8.     Pružanje dodatne stručne podrške područnim uredima HZSR  koji imaju veći broj postupaka izdvajanja djece iz vlastite obitelji.

  rok: odmah/kontinuirano

9.     Suradnja s Ministarstvom pravosuđa i uprave radi efikasnijih postupanja kroz sudske postupke oduzimanja prava na stanovanje s djetetom i lišenje roditeljskog prava

rok: odmah/kontinuirano

10.  Suradnja s Ministarstvom zdravstva s ciljem jačanja suradnje u području zaštite interesa djece

rok: odmah/kontinuirano

Kontinuirano održavanje sastanaka sa predstavnicima strukovne komore, udruge i sindikata radi izvještavanja, praćenja provedbe i koordinacije dogovorenih aktivnosti , te rješavanja problema u području smještaja odraslih osoba i skrbništva, otežane međuresorne suradnje i  nužnog smanjenja nadležnosti HZSR.