Radni sastanak u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske udruge socijalnih radnika i Hrvatske komore socijalnih radnika na temu stanja u sustavu

Back to top

U utorak, 14. veljače 2023. godine, u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održan je sastanak s vodstvom Hrvatske komore i Udruge socijalnih radnika na temu stanja u sustavu, u svjetlu posljednjih reakcija stručnjaka s terena na osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalni rad i probleme u svakodnevnoj praksi koji se javljaju pri implementaciji novog sustava.

Na sastanku su Ministarstvo predstavljali ministar Marin Piletić, državna tajnica Margareta Mađarić i ravnateljica Zavoda za socijalni rad Tatjana Katkić Stanić, Tajnica Kabineta ministra Lana Pocrnja, predstavnik Hrvatske komore socijalnih radnika, predsjednik Antun Ilijaš predstavnik Hrvatske udruge socijalnih radnika, predsjednica Štefica Karačić, ujedno i članica Upravnog odbora.

Sastanak je trajao sat i pol, a konkretni rezultati su:

  1. Ministar Piletić je potvrdio zainteresiranost za suradnju sa strukovnim udrugama u procesu reforme sustava te prihvatio prijedlog struke da zajedno raspravimo i dogovorimo što i kako poduzeti da bismo riješili nagomilane probleme. Na prvom mjestu to je nedostatak smještajnih kapaciteta za djecu, a nadalje i rasterećenje Zavoda, odnosno njegovih područnih ureda od nepotrebnih poslova, te nužnost osnaživanja struke na terenu. 
  2. Prihvatili smo prijedlog ministra Piletića da se sljedeći tjedan u Ministarstvu organizira novi sastanak na kojem će uz ministra i njegove suradnike biti i ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad i voditeljica inspekcijskog nadzora. Sljedeći sastanak bit će posvećen konkretno problemima žurnog smještaja djece i rasterećenja Područnih ureda, odnosno Zavoda.
  3. Ministar Piletić je prihvatio aktivno sudjelovanje na skupu koji HUSR organizira povodom Svjetskog dana socijalnog rada, a HUSR će predložiti program, odabrati sudionike i pripremiti detaljan program skupa.
  4. Dobili smo podršku ministra Piletića za organiziranje Konferencije socijalnih radnika od 22. do 24. svibnja 2023. godine u Tuheljskim toplicama s temom "Umijeće, znanost, etika i estetika socijalnog rada".
  5. Ministar Piletić je prihvatio sudjelovanje na KOKOSS konferenciji- Interdisciplinarnost kao resurs - Sinergija i suradnja stručnjaka za otpornije i održivo društvo koje će se održati od 23. do 25. veljače 2023. godine u Vodicama.

Nakon dugog ignoriranja struke ponovno postoji spremnost Ministarstva prihvatiti socijalne radnike kao relevantne sugovornike pa su svi socijalni radnici pozvani da se uključe svojim idejama, razmišljanjima i prijedlozima.