OTVORENO PISMO

Back to top

Komora socijalnih radnika i Udruga socijalnih radnika: Pravo na papiru, a usluga nedostupna!

Ministre Aladroviću, poslušajte glas struke.

Korisnici to očekuju.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, kao glas socijalnih radnika, obitelji u riziku, siromašnih, osoba s invaliditetom i mnogih drugih ranjivih korisnika sustava socijalne skrbi, obraćamo se javnosti s apelom da se ne zaboravi na sustav socijalne skrbi koji vapi za kvalitetnom reformom.

Predloženom reformom koja je prošla prvo čitanje u Saboru, a na koju je stiglo više od 2400 kritika u javnom savjetovanju, na kraju nitko neće biti zadovoljan ako se ne posluša glas struke. Reformu ministra Aladrovića kritizirali su katedre pravnih fakulteta, neovisni stručnjaci, ali i svih pet stručnih komora u sustavu socijalne skrbi čija se neovisnost od politike pokušava ukinuti. Ipak, za nas je ključan argument činjenica da udruge korisnika sustava socijalne skrbi također ne žele ovakvu promjenu. Umjesto da oni budu u fokusu reforme, ponovno se nema sluha za njihov glas.

Ovim putem apeliramo još jednom na ministra Aladrovića, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, da posluša glas struke, uvaži kritike i ideje s terena jer to upravo traže najranjiviji korisnici.

Antun Ilijaš, Predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika
Štefica Karačić, Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika