SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Back to top

Rezultati velikog anketnog istraživanja provedenog u sklopu Znanstveno-istraživačkog projekta „Socijalni rad u centrima za socijalnu skrb u Republici Hrvatskoj“ tijekom 2021. godine s 884 socijalna radnika zaposlena u centrima za socijalnu skrb (72,7% svih ukupno zaposlenih socijalnih radnika) pokazuju da je 11,8% socijalnih radnika ima izražen sindrom sagorijevanja.

Sagorijevanje kao psihološki sindrom karakteriziraju emocionalna iscrpljenost, depersonalizacija i osjećaj smanjenog osobnog postignuća. Prema podacima iz istraživanja visoko emocionalno iscrpljenima osjeća se čak 56,9% socijalnih radnika, visok osjećaj smanjenog osobnog postignuća ima 51,2% socijalnih radnika, a kod 17,6% naših kolega je izražena depersonalizacija.

Žene u većoj mjeri doživljavaju emocionalnu iscrpljenost, dok povećanu razinu smanjenog osobnog postignuća doživljavaju žene i mlađi socijalni radnici.

U svjetlu Svjetskog dana mentalnog zdravlja ističemo ove podatke kako bismo upozorili na uvjete rada i utjecaj na zdravlje socijalnih radnika, ali i na činjenicu da dio naših korisnika su osobe s problemima mentalnog zdravlja.

Mi kao socijalni radnici smo tu za njih da im pomognemo da se što uspješnije nose s izazovima, a sve u suradnji s njihovim najbližim članovima obitelji koji također nose teret narušenog mentalnog zdravlja

* Znanstveno-istraživački projekt provodili su HKSR i Pravni fakultet u Zagrebu, Studijski centar socijalnog rada, uz pridružene partnere – Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatsku udrugu socijalnih radnika